Преживейте една истинска почивка в полите на Стара Планина!

Маршрути в околността на с. Рибарица

A + | A -

Маршрути
Рибарица и околността предоставят разнообразие от маршрути, в които да преоткриете отново красотата на природата и да се заредите със спокойствие.
Независимо дали сте решили да повървите пеша по маркираните екопътеки, да покарате велосипед или джип сафари, ще видите България от високо, ще бъдете по-близо до облаците и ще опознаете най-красивата част на Балкана.

1. село Рибарица – местността „ Костина”
Маршрутът е със средна трудност. Теренът второстепенен, не е интезивно натоварен. Маршрутът ви дава възможност да се полюбувате на плажа оформен от река Вит, в м.Просеченик. В м.Костина предаден и убит водачът на Априлското въстание Георги Бенковски, опитвайки се да прекоси моста на река Костина.

2. село Рибарица – хижа Вежен
Тръгва се от селото и се стига до местността „ Заводна”, където се завива надясно. След разклона се разкрива интересна гледка на естествена пералня на река Заводна. На 6-тия километър свършва асфалтовата настилка и започва макадамов път и след 11 км стигаме до х.Вежен. От хижата се разкрива гледка към уникалния биосферен резерват „Царичина”. Спускането трябва да става много внимателно и бавно, следват опасни завои.

3. село Рибарица – хижа Г.Бенковски
Отново тръгваме от с.Рибарица и стигаме до м.„Заводна”, където се отклоняваме надясно. Продължаваме още 6 км по асфалтов път и след това по макадамов. Подминавме разклона за х. Вежен и продължаваме към местността „Рампата”, към която води стръмна горска пътека. При достигане на най-високата част от маршрута т.е. местността „Ветровития пряслоп” пред нас се разкрива широка панорама към билото на Стара Планина. От едната страна Северна България, а от другата Южна България! Спускаме се и от маркирания разклон след 1.5 км стигаме до х.Георги Бенковски. Връщането на обратно става много внимателно.

Ако се интересувате от история и искате да научите повече за живота и бита на предците ни, Рибарица е мястото.

Щом сте тук, не пропускайте възможността да посетите множеството манастири, скитове и свети обители, които се намират в околността. Съхранили българското през вековете, тези паметници на културата носят голям духовен заряд.
Гложенски манастир
Манастирът “Свети Илия”
Църквата Всях Светих”
Троянски манастир
Исторически музей в Тетевен