Преживейте една истинска почивка в полите на Стара Планина!

Лечебните свойства на растенията в местността на село Рибарица

A + | A -

Село Рибарица е малко китно селце, притежаващо уникална природа, невероятна архитектура и богата история. В тази прекрасна местност се намират шест лечебни растения, кои са те и какви лечебни свойства притежават, предстои да разберем.
На първо място поставяме Черната боровинка (Vaccinium myrtillus ), която е често срещано растение в село Рибарица. Черните боровинки понижават холестерола, подобряват паметта, координацията и баланса, подобряват зрението и не на последно място забавят стареенето. Манганът укрепва костите, а витамин С поддържа функциите на имунната система.

На второ място е Волският език (Phyllitis scolopendrium ), който е рядко срещан, заради специфичните условия на отглеждане, които изисква. Може да бъде намерен в село Рибарица. Употребява се като леко затягащо средство, действа благотворно на черния дроб и жлъчката, далака и пикочните органи. Използва се още като сигурно средство против кашлица и белодробни заболявания.

Под номер три е Дилянка /валериана/ (Valeriana officinalis L.) , която вирее във влажни, планински местности, като село Рибарица. Цъфти от началото на пролетта до средата на лятото. Корените на дилянката действат успокоително при безсъние.
На четвърто място е поставена Лечебната иглика (Primula veris L.), тя вирее в планински местности, сред гори и поляни. Често срещано растение в село Рибарица. Имат откашлечно и отхрачващо действие при бронхиален катар, коклюш, астма, простудни заболявания и грип.

Под номер пет се подвизава Подбел (Tussilago farfara L.). Расте по влажни места, най-често по изкопи и насипи, край брегове на реки и потоци, а също из влажни гори. Листата на подбела са отдавна известно средство против кашлица и задух. Притежават омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.
Използват се за лечение на ларингит с пресипнал глас, остри катари на горните дихателни пътища, бронхити, бронхиална астма, възпалителни процеси на белия дроб.

На последно шесто място, но не и по значение, е Миризливия Кукуряк (Helleborus odorus W. et K), расте в гори, из храсталаци и по поляни в предпланините и планините. Кукурякът притежава сърдечно засилващо действие, дължащо се на съдържащите се в него сърдечно активни гликозиди. Известно растение в село Рибарица. Външно се прилага при косопад, против пърхот, за стимулиране растежа на косата и др.

Село Рибарица е не само туристическа дестинация, то е и природна лечебница.