Преживейте една истинска почивка в полите на Стара Планина!

Рибарица, Тетевен и Гложенски манастир

A + | A -

Рибарица

Асфалтовото шосе се вие край река Бели Вит в красиво дефиле сред надипления горист балкан, прорязан от долчинки и шумящи ручеи. Рибарица е на 600 м н.в. Има планинско-континентален климат. Максималната лятна температура не надминава 25, а зимният минимум е 0 до -10. Селището е много старо – от VIII – V век преди н.е. от времето на траките. По цялото протежение на Рибарица са пръснати над 20 гробни могили от V-IV век пр.н.е., една от които се намира в двора на комплекс St. Michael.
Предполага се, че през Рибарица е преминавал стар римски път от Дунав за Пловдив и Константинопол. Името си с. Рибарица носи от многото риба, най-вече пъстърва, която била в изобилие в Бели Вит и притоците й.

През най-горещите месеци дните са прохладни и свежи. Красив и живописен е Тетевенския Балкан. Той заема първо място по горско богатство в Северна България. Като южна граница на Тетевенския Балкан служи билото на Стара планина от в. Паскал до в. Червен бряг – източно от в. Вежен. Но над всички извисява своята снага в. Вежен (2198м). От него се виждат Дунавската равнина, Средна гора, Витоша и Рила, а на изток се намира в. Козя стена, по чиито отвесни северни склонове расте еделвайс.

Рибарица 1През дългото 12 км село Рибарица преминава и още една река – печално известната р. Костина. Там е убит от засада великият революционер и борец за свобода Георги Бенковски. На 3 км. срещу течението на река Костина, отбивайки се от основния път се разкрива едноименната местност (предполага се, че името „Костина” е дадено, тъй като там са намерили своя край много въстаници. През 1908 г. там е издигнат паметник, свидетелстващ за трагедията от 25 Май 1876 г. В непосредствена близост на брега на реката се намира Кървавото кладенче, където е бил посечен самият герой.

От лобното място на Бенковски може да се продължи с кола 4км по горския път, който се вие из рядко красивия прорез на р. Костина и стига високо в Балкана. Оттам на 1ч. път се стига до хижа Бенковски. Изкачването оттук трае 2 ч. и е много приятно. От х. Бенковски може да се отиде до х. Вежен за 2ч. или да се изкачи самия връх Вежен:

 • връх Булованя и връх Баба – 3 часа
 • връх Паскал (2032м) – 4 часа
 • Клисура и Пирдоп – 4 часа
 • х. Момина поляна – 3 ½ часа

 

Тетевен

При разкопки около Тетевен са намерени следи от погребение, датирано от VII в. пр.н.е. Известни в цялата турска империя са били тетевенските майстори, занаятчии, златари, кожари, ветлиничари, грънчари, майстори на аби, шаяци и гайтани. Известни и интересни обекти и паметници на културата са чешмата Синия пишур, паметника на Сава Младенов (куриер на Левски и адютант на Ботев). Трябва да се посети къщата на братя Хаджииванови, в която е заседавал местния революционен комитет. Заслужава си да се види и старият манастир „Св. Илия” от XIV век. Рядко се среща в страната монументална църква отпреди Освобождението, каквато е църквата „Всех светих”, построена през 1834г.

Гложенски манастир

Гложенски манастирГложенски манастир – над левия бряг на р. Вит до с. Гложене се вижда високо в облаците кацнал накрая на една скала един приказен средновековен замък. Така изглежда отдалеч прочутият по своето местоположение Гложенски манастир „Св. Георги”. Счита се, че е построен през XIII век от киевския княз Георги Глож. Мястото е свято и величествено. Неслучайно манастирът се посещава ежедневно от множество туристи, а мнозина го предпочитат да се врекат във вярност към любимия човек.

Югоизточно от Гложенския манастир се намира пещерата Моровица. Рядко красивата и грамадна по размери пещера Съева дупка заслужава да се види от всеки турист и любител на подземните красоти. Още няколко интересни пещери са Байовица, Рушова или Градешнишка.

Чудесно се вписват в планинския декор и му придават особен чар резерватите „Царичина”, „Кашка” и „Черния рът”.

Маршрути за велотуризъм:

 1. село Рибарица – махала Брязово
 2. село Рибарица – х. Вежен
 3. село Рибарица – паметник Г.Бенковски
 4. село Рибарица – черна река (Остриките)
 5. село Рибарица – местността Богоя

Туристически маршрути

 1. Рибарица – Черна река – Остриките – х. Ехо
 2. Рибарица – Соватски дол – х. „Вежен”
 3. Рибарица – Костина – х. Бенковски
 4. Рибарица – Богоя – х. Васильово
 5. хижа Вежен – хижа Ехо – хижа Васильов
 6. Рибарица – било Васильовска планина – хижа Васильов

Еднодневни екскурзии

 1. Рибарица – Тетевен – Съева дупка
 2. Рибарица – Тетевен – Гложене – Гложенски манастир
 3. Рибарица – Шипково – Троян – Троянски манастир – Черни осъм
 4. Рибарица – минерални бани Шипково
 5. Рибарица – минерални бани Чифлик

Атракции

 • разходка с ретро автомобил
 • ски на тревата през лятото
 • ски писта Беркина могила, шейни и сноуборд под наем, чайна, ски гардероб
 • конен туризъм
 • разходка с джип Сафари
 • спортен риболов на пъстърва
 • велотуризъм
 • Мечо училище – екологично-информационен център Рибарица
 • Опознаване природата и докосване до нея
 • Дегустация на местна кухня